Agricultura

» Aplicatii » Agricultura

SNF produce o gama intreaga de superabsorbanti pentru agricultura si ofera solutii simple si economice pentru imbunatatirea gestionarii resurselor de apa si sol : pastrarea rezervelor de apa in sol, reducerea evaporarii, prevenirea eroziunii. Toate acestea conduc la reducerea pierderilor de vegetatie in perioadele secetoase si cresteri de productie pentru diverse culturi : tomate, sfecla de zahar, etc.

Principalele categorii de produse SNF utilizate in agricultura sunt din clasele FLOBOND si AQUASORB.

Produsele din gama FLOBOND sunt folosite pentru a se obtine economisirea apei utilizate in agricultura. Agricultura este cea mai importanta utilizatoare de apa de pe planeta. 70% din rezervele de apa dulce disponibile pe pamant sunt folosite la irigarea campurilor. In jur de doua treimi din cei 3 600 km3 de apa preluate anual sunt consumate prin evaporare si prin evapo-transpiratia plantelor, precum si prin scurgeri pe suprafata solului sau infiltrari in sol, fara utilitate pentru plante. Utilizarea poliacrilamidelor la irigare permite economisirea a pana la 30% din apa utilizata.

In functie de textura solurilor cultivate si de modul de irigare utilizat, FLOBOND creste cantitatea de apa disponibila pentru radacini, diminuand totodata si volumul apei de irigare.

Scurgerile pe suprafata solului, eroziunea si lixivierea sunt puternic diminuate, ceea ce conduce la o economie in utilizarea produselor folosite ca ingrasaminte sau alte produse adaugate.

Prin procesul de floculare pe care il suporta polimerii solubili de poliacrilamida tip FLOBOND, se imbunatateste patrunderea apei in solurile irigate, aerarea solurilor si se diminueaza eroziunea solurilor.

Produsele din gama AQUASORB sunt utilizate pentru fixarea apei in soluri si substrate.

Dupa ce absoarbe cantitati mari de apa si nutrienti (produsul AQUASORB are proprietatea de a absorbi mai mult de 400 de ori greutatea lui in apa), are proprietatea de a elibera usor apa absorbita si nutrientii (spre deosebire de majoritatea produsilor care se hidrateaza), in acest fel permitand plantei sa aiba apa si nutrientii disponibili.

Produsele AQUASORB functioneaza in cicluri absorbtie-eliberare de apa si nutrienti.

Ele favorizeaza cresterea capacitatii de retentie a apei in soluri, reducand cantitatile de apa si timpul necesar pentru irigare si asigura scaderea pierderilor de apa si nutrienti produse prin levigare.

Se folosesc in special pentru reimpaduriri, in horticultura, peisagistica si in scopuri ornamentale.