Cresterea gradului de recuperare a titeiului

» Aplicatii » Industria petroliera » Cresterea gradului de recuperare a titeiului

Pentru a se asigura necesarul mondial de energie, care este intr-o crestere continua, tehnologiile de baza din industria petrolului au fost optimizate de-a lungul timpului.

Maximizarea gradului de recuperare a hidrocarburilor din zacaminte este una din aceste tehnologii si pentru realizarea sa pot fi aplicate o serie de metode dupa terminarea fazei de extractie primara.

Metodele secundare care utilizeaza injectie de apa sau gaze pentru a creste presiunea in zacamant si a mari debitul de hidrocarburi extrase asigura un factor de recuperare de 40%, iar metodele tertiare il urca la 60%.
 

De peste 40 de ani se aplica in exploatarea industriala cresterea gradului de recuperare a titeiului pe baza chimica, cu riscuri reduse si pentru un domeniu larg de caracteristici ale zacamintelor.
Un proiect tip de utilizare a injectiei cu polimeri implica amestecarea si injectarea polimerului intr-o perioada mai mare de timp, pana cand aproximativ 1/3 – 1/2 din volumul zacamantului a fost injectat. Injectia cu amestecul de solutie de polimer este apoi urmata de o injectie continua cu apa, pentru a impinge si a aduce atat amestecul cu solutia de polimer cat si depozitul de petrol in dreptul puturilor de exploatare.

Produsele utilizate pentru acest tip de activitati fac parte din clasa SNF FLOPAAM. Aceste produse pot fi copolimeri de acrilamida si acrilati, copolimeri de acrilamido-tertiar butil sulfonat cu acrilamida, copolimeri ai acrilamidei si terpolimeri ai acidului acrilic, precum si polimeri asociativi.

Aceste produse prezinta o gama larga de nivele de ionicitate si de mase moleculare si actioneaza in conditii diferite de temperatura si salinitate.

Laboratoarele SNF lucreaza permanent pentru extinderea gamei de produse noi si pentru imbunatatirea celor existente.