Reducerea presiunii de pompare a apei de injectie

» Aplicatii » Industria petroliera » Reducerea presiunii de pompare a apei de injectie

In cadrul oricarui camp petrolifer dat, cantitatea de apa injectata in zacamant pentru eficientizarea inundarii (in sondele de extractie), mentinerea presiunii si modificarea porozitatii pot fi drastic limitate prin aplicarea avantajelor injectiei de apa.

Odata ce aceste limite au fost atinse, trebuie crescuta injectia, pentru a spori capacitatea de injectie, in caz contrar fiind afectata capacitatea totala de recuperare a titeiului.

In cele mai multe cazuri, imbunatatirile de inalt nivel al acestei metode necesita investitii importante, care uneori nu sunt posibile, datorita logisticii complexe a platformei de exploatare.

Gama de Polimeri DR ai SNF („DR = drag reduction” = “reducerea frecarii care provoaca turbulenta”), produce scaderea presiunii de pompare a apei de injectie, cresterea capacitatii de injectie si performantelor curgerii, prin reducerea turbulentei la numere Reynolds mari, datorata reducerii fortelor de frecare in zona de curgere turbulenta. Efectul tipic de reducere a presiunii de pompare a apei de injectie este de 25-50%.

Polimerul DR la concentratii reduse se adauga continuu in sistemul de injectie si necesita costuri minime de capital pentru initierea procesului.

Prin aplicarea in campuri petrolifere :

  • creste debitul de apa injectat in sonde
  • creste presiunea la fundul sondei
  • se reduc costurile de operare a echipamentelor de injectie a apei
  • se pot utiliza pompe de injectie cu debit mai mic, ceea ce creste durata lor de exploatare
  • se reduce nivelul coroziunii
  • se reduc costurile echipamentelor, proiectandu-se conducte si tubulaturi mai reduse, daca se utilizeaza injectia cu polimer DR de la inceput
  • creste productia la sondele de titei cu continut ridicat de apa

Polimerul DR este injectat direct in flux, ceea ce permite o operare rapida si simpla. Polimerul este amestecat in conducta prin turbulenta, iar injectia este definitivata cu o pompa chimica mica.

In cazul curgerii simultane a mai multor faze fluide, este posibil ca polimerul sa trebuiasca sa fie pre-inversat in apa, inainte de injectia in conducta .