Instalatii

» Instalatii

3

In afara de produsele chimice specifice, SNF  poate livra si instalatii care asigura prepararea si utilizarea acestor produse. Sunt trei mari categorii de instalatii :

  • FLOQUIP ™ – instalatii pentru prepararea polimerilor
  • FLOQUIP ™ – instalatii de dozare-dizolvare-injectie pentru utilizarea polimerilor
  • FLOMIX ™ – instalatii pentru optimizarea amestecarii namol / polimer

Instalatiile de tip FLOQUIP ™ care se utilizeaza pentru prepararea polimerilor, sunt sisteme automate (DE) sau manuale (DE0) de preparare a emulsiilor, proiectate sa dilueze si sa activeze emulsia de polimer,  precum si pentru prepararea emulsiilor din polimeri uscati,  care sunt sisteme automate (DPX) sau manuale (DP).

In afara acestora, pot fi livrate si instalatii de tip FLOQUIP ™ SE, pentru depozitarea emulsiilor, in care se realizeaza omogenizarea si filtrarea solutiilor de emulsii de polimer, pentru eliminarea depunerilor si problemelor care scad eficienta emulsiei.

Pentru fiecare tip de instalatie sunt prezentate codificarea specifica, descrierea echipamentului si caracteristicile sale, avantajele utilizarii instalatiilor si dotarile optionale suplimentare care pot fi realizate, precum si modul de functionare.  De asemenea sunt redate fotografii, scheme ale instalatiilor si specificatiile tehnice ale acestora.

Instalatiile de tip FLOQUIP ™ de dozare - dizolvare – injectie pentru utilizarea polimerilor au fost realizate de SNF ca sisteme specifice pentru dizolvarea pudrelor (FLOQUIP™ WU ) si emulsiilor (FLOQUIP™ DE), pentru ca instalatia sa fie compatibila cu polimerul si pentru ca solutia sa fie injectata continuu si eficient.

Sunt prezentate informatii despre sistemul de dispersie, hidratare, diluare, distributie si injectie. Sunt precizate date despre materialele de constructie a instalatiei si despre echipamentul electric de supraveghere, cu control automat, care asigura fiabilitatea si operarea continua.

Pentru realizarea dizolvarii polimerilor cu mase moleculare mari a fost realizata si o instalatie speciala, de dizolvare rapida in atmosfera de gaz inert, pentru a se preveni eventuala degradare a lantului polimeric.
In cazul proiectelor pilot, care necesita cantitati mici de polimer, instalatia este asamblata intai pe o platforma intr-o fabrica si apoi transportata in teren, iar pentru proiectele pilot care necesita cantitati mari de polimer, instalatia este livrata dezasamblata si montata la locul aplicatiei.

Sunt prezentate un exemplu de instalatie, schema tehnologica a etapelor de functionare, precum si diagrama procesului si sistemul sau de control.

Instalatiile de tip FLOMIX ™ sunt utilizate pentru optimizarea procesului de amestecare a namolului cu polimerul.
In epurarea apelor reziduale exista in prezent tendinta de a imbunatati etapa de deshidratare, in scopul reducerii volumelor de namol (prin cresterea gradului de deshidratare) care trebuie depozitate. In conformitate cu aceasta tendinta, SNF a realizat o gama larga de floculanti care asigura formarea de flocoane extrem de compacte, capacitati excelente de drenare si grade ridicate de deshidratare, dar si echipamente pilot si industriale corespunzatoare, care permit modificarea vitezei de amestecare in functie de continutul de substanta uscata a namolului si de concentratia solutiei de polimer.

Sunt expuse principalele avantaje ale utilizarii acestor instalatii, in special in cazul namolurile dificil de deshidratat (cum sunt namolurile biologice separate prin filtre cu banda) si la aplicatiile cu centrifuge.

Este prezentata si schema instalatiei, cu detalii privind montarea sistemului de injectie a polimerului.

Performantele acestui tip de instalatii sunt evidentiate prin doua exemple din exploatarea industriala, care redau functionarea lor in statii de epurare reziduale orasenesti, fiind prezentate conditiile de exploatare (debit de namol, debit de polimer, viteza de dozare polimer, continut de substanta uscata, caracteristici de migrare a namolului). Pentru sustinerea datelor privind eficienta acestui tip de instalatii sunt redate si comentariile pozitive ale reprezentantilor autorizati ai celor doi clienti (beneficiari ai exploatarii la scara industriala in statiile de tratare namol).