SNF si SMI - Sistemul de management integrat

» Politici de management » SNF si SMI - Sistemul de management integrat

Un sistem de management integrat (SMI) este un sistem de management care reuneste toate componentele afacerii unei firme intr-un singur sistem coerent, care sa permita realizarea scopului si misiunii sale.

Pentru ca o componenta sa fie integrata, nu inseamna doar sa fie pusa alaturi de celelalte – ea trebuie inclusa in acestea, astfel incat sa formeze un intreg unitar. Integrarea presupune combinare : inglobarea tuturor practicilor de management intern intr-un singur sistem, dar nu ca elemente separate. Un sistem reprezinta interconectarea acestor componente individuale pentru atingerea obiectivelor stabilite. Aceste componente includ organizarea, resursele si procesele. Astfel, personalul, echipamentele si nivelul de pregatire sunt parti ale sistemului, la fel ca si politicile si practicile documentate.

Orice componenta care are efect asupra rezultatelor afacerii firmei trebuie sa fie parte a sistemului de management. De aceea, un SMI trebuie sa integreze toate sistemele curente care se ocupa de calitate, sanatate, securitate ocupationala, mediu inconjurator, personal, finante, etc.

 

Exista cateva argumente importante pentru integrare, in scopul :

  • reducerii riscurilor si cresterii profitabilitatii
  • echilibrarii obiectivelor conflictuale
  • eliminarii responsabilitatilor si relatiilor conflictuale
  • difuzarii sistemului de putere
  • focalizarii asupra scopurilor activitatii
  • armonizarii si optimizarii practicilor
  • asigurarii coerentei
  • imbunatatirii comunicarii
  • reducerii multiplicarilor si costurilor aferente
  • promovarii instruirii si formarii profesionale

Pentru a isi valoriza efectiv activitatea, organizatiile au nevoie de o viziune cuprinzatoare si in timp real a afacerii lor. Prin integrarea sistemelor de management ale calitatii, mediului, sanatatii si securitatii ocupationale intr-un SMI, organizatiile isi reduc eforturile, cresc eficienta si scad costurile totale de sustinere a unui sistem de management. SNF isi adapteaza in mod constant politica de asigurare a calitatii si obiectivele, pentru a imbunatati calitatea si competitivitatea produselor si serviciilor sale.

SNF si reprezentantele sale si-au certificat activitatea in conformitate cu Sistemul de management integrat calitate – mediu – sanatate si securitate ocupationala (SMI = sistem de management integrat ; SMC = sistem de management al calitatii - ISO 9001 ; SMM = sistem de management al mediului - ISO 14001 ; SMSSO = sistem de management al sanatatii si securitatii ocupationale - OHSAS 18001).